Russisch damtrucje mislukt

door Eric van Dusseldorp

 

Russische kinderen leren het al snel op hun damscholen: als je ziet dat je net een blunder hebt gemaakt, bied dan snel remise aan. Het is een gok die goed, maar ook helemaal verkeerd kan uitpakken.

Het gebeurde tijdens de onlangs gespeelde achttallenwedstrijd ADG (Amersfoort) – DVSB (Soest-Baarn). De Amersfoorters hadden voor dit prestigieuze duel, met als inzet een finaleplaats in de strijd om de provinciale titel, een topspeler aangetrokken in de persoon van Ben Provoost. Deze uit Zeeland afkomstige dammer nam ooit deel aan het kampioenschap van Nederland en heeft een rating van 1455. Hij moest voor zijn team het verschil gaan maken en dat zou tegen zijn opponent Leo van der Laan (rating 1190) toch moeten lukken.

Het verschil werd inderdaad gemaakt, maar in compleet andere richting. Zie diagram.

Wit: L. van der Laan – Zwart: B. Provoost

Zwart is aan zet en heeft goede kansen na (20-24) 29x20 (15x24). De topspeler deed echter 43…, 22-27??; en zag direct de combinatie. “Remise?” klonk het enigszins bedeesd. Dit vreemde aanbod deed de DVSB’er de wenkbrauwen fronsen en was voor hem een reden om er eens goed voor te gaan zitten. En al snel bleek wat er aan de hand was: winst voor wit! De partij duurde niet lang meer. 44. 28-22!, 17x48; 45. 40-34, 48x30; 46. 35x4 en zwart gaf het op. Hiermee kantelde de tot dan toe spannende titanenstrijd definitief in het voordeel van de dammers uit Soest-Baarn die de wedstrijd uiteindelijk met 11-5 wonnen. 

Terug naar damrubrieken