Revolutie in damwereld

Door Eric van Dusseldorp

 

In de Mastergroep van het jaarlijkse damtoernooi Heerhugowaard Open, dat dit jaar van 16 tot en met 23 juli wordt gehouden, zal met de zogeheten Killerdam worden gespeeld. De bedoeling van deze op het oog slechts kleine spelregelaanpassing is om het aantal remises tussen topspelers drastisch terug te dringen. Tot nog toe is er in vriendentoernooitjes wat ervaring opgedaan met de Killerdam, maar grootmeesters hebben er in een serieuze competitie nog nooit mee gespeeld.

‘Killer draughts’, zoals de internationale term van deze damvariant luidt, wijkt qua spelregels maar op één manier af van het gewone dammen dat we gewend zijn: als je met je eigen dam als LAATSTE stuk de DAM van je tegenstander slaat, dan moet je op het veld DIRECT achter die geslagen dam plaats nemen. Door deze simpele aanpassing is een 2-om-1 dammeneindspel pardoes gewonnen voor de meerderheidspartij. Zet maar eens twee dammen op 45 en 50. Waar de vijandige dam zich bevindt, hij gaat er (vrijwel) direct af.

Zelfs een dam en een schijf winnen van een dam als deze laatste de middellijn in bezit heeft. Zet een witte schijf op 15 en een witte dam op 25.



Staat zwart met zijn dam op 23 (zie diagram), dan volgt 25-14! en zwart moet 23x10 slaan. Staat de zwarte dam op 5, dan volgt eerst een tempo: 25-3!, want direct 15-10 wint niet, omdat de dam over een schijf wél verder mag slaan.

Eigenlijk is de Killerdam een ‘verbeterde’ versie van de Thaise dam. In dat land spelen ze al jaren een vorm van het damspel waarbij de dam weliswaar lange slagen kan maken, maar direct achter een stuk (schijf of dam) moet plaatsnemen. Vakantiegangers speelden in Thailand tegen plaatselijke straatdammers, kwamen in aanraking met de aparte damslag en introduceerden het idee op internationale damfora, waarna er bloemrijke discussies ontstonden met de Killerdam als uiteindelijke resultaat.

De damwereld kijkt met argusogen uit naar het evenement in juli.

Terug naar damrubrieken