Match Wolff-Georgiev geannuleerd

door Eric van Dusseldorp

Op 2 mei jongstleden denderde de damwereld op zijn grondvesten. Vraag over tien jaar aan een rechtgeaarde dammer waar hij op 2 mei 2014 was en wat hij deed, en hij zal het zo kunnen vertellen.  Wat gebeurde er op die dag? Wel, volgens de virtuele ratinglijst van Toernooibase was Georgiev opeens niet meer de sterkste dammer ter wereld en zijn plaats was ook niet ingenomen door spelers die er voor in aanmerking zouden kunnen komen, zoals Schwarzman, Tsjizjov, Boomstra of Sijbrands. Nee, s werelds virtueel sterkste dammer was op dat moment pardoes Wouter Wolff, een talentvol Nederlands jeugdspelertje zonder titels.

Hier moest een enorme rekenfout zijn gemaakt, maar dat was niet zo. Door de zeer snelle stijging in Wolffs seizoensrating raakte er bij de automatische berekening een algoritme in een stroomversnelling, waardoor zijn rating met een turbofactor omhoog ging. Uiteindelijk werd zijn rating door een handmatige ingreep flink omlaag gebracht, waardoor de echte wereldtop na enkele dagen weer bovenaan prijkte. Dat was maar goed ook, want er gingen geruchten dat de match Georgiev Wolff zich al in een voorbereidende fase bevond.

Dit incident toont eens te meer aan, dat een rating niet alles zegt over iemands speelsterkte. Zo zijn de internationale ratings van spelers van het Westelijk Halfrond duidelijk te hoog. De dammers aldaar spelen enthousiast, maar op een bescheiden niveau en omdat ze grotendeels tegen elkaar spelen, wordt de rating van de relatieve top behoorlijk omhoog gestuwd.

Zo staat de vrijwel onbekende Amerikaan Jake Kacher op de internationale lijst op de achttiende plaats, boven spelers als Clerc, Meurs, Amrillaew en Ndjofang. Van deze Kacher zijn geen partijen bekend en waarschijnlijk is dat maar goed ook. Een andere vreemde eend was Miguel Wallen uit Panama. Ooit stond hij tiende op die lijst, maar na onder andere een vriendschappelijke tweekamp met Iser Koeperman (5-15) kelderde hij naar een meer rele 898e plek.

Wit: I. Koeperman Zwart: M. WallenZie diagram. Wit won fraai door 37. 48-42!, dreigt 33-29 en op (21-26) volgt de zeldzame finesse 28-22! en 33-29. Dus 37, 13-18; maar gespeeld. Er volgde evenwel 38. 33-29, 24x22; 39. 31-26, 22x31; 40. 26x8 met uiteindelijk winst.

Terug naar damrubrieken