Dagverslagen

Dagverslag 23 mei 2008
De opening

 

Dagverslag 24 mei 2008
De 1e ronde


Dagverslag 25 mei 2008
De 2e ronde

 

Dagverslag 26 mei 2008
De 3e ronde

 

Dagverslag 27 mei 2008

De 4e en 5e ronde

 

Dagverslag 28 mei 2008
De vrije dag
 

Dagverslag 29 mei 2008
De 6e tonde

 

Dagverslag 30 mei 2008
De 7e ronde

 

Dagverslag 31 mei 2008
De 8e ronde

 

Dagverslag 1 juni 2008
De 9e ronde en sluiting

  HOME       Participants        Prizes       Results       Games       Photographs

 

Dagverslag 23 mei 2008

Opening
De kop is er af. De opening in het Tulip House van medesponsor en -organisator Mathieu Corporaal was gezellig en informeel. Het buffet was als vanouds uitstekend.

Iedereen blijkt te zijn aangekomen; niemand heeft het vliegtuig gemist. Van de deelnemerslijst zijn afgehaald: Jan Jacobs (familieomstandigheden), Klaas Bor (weer verliefd op een Thaise) en ikzelf (website bijhouden gaat me teveel tijd kosten).
Met een nieuwe aanmelding, Nerin Bisseswar van ODB Haeghe, bleek het aantal op 39 uit te komen waarna toernooidirecteur Andrew Tjon A Ong besloot om zelf mee te spelen.

Ook de Indiase delegatie is gearriveerd. Het gaat om zes meisjes van 12-15 jaar en een begeleidster. Naar goede Indiase traditie slapen ze met z'n zevenen in een tweepersoonskamer.

Op de opening ontbraken helaas Jean-Marc Ndjofang en Leopold Sekongo die 's middags nog op het strand waren gesignaleerd (en in de nacht ervoor in Pattaya's roemruchte Bamboo Bar). Dammers zullen toch dienen te beseffen dat ze een zekere verantwoordelijkheid hebben tegenover de organisatie en de sponsors. Is dit typerend voor onze sport? Het lijkt er soms wel een beetje op.
Morgen zullen ze hopelijk wel achter het bord verschijnen. Het feest kan beginnen!
Klik op Photographs voor enkele foto's van de opening.

 

  Andrew Tjon A Ong: speelt zelf mee.

 

 

Dagverslag 24 mei 2008
In de eerste ronde eindigde slechts 1 partij in remise, wat niet zo verwonderlijk is met een lotingsprocedure waarbij niemand een gelijkwaardige tegenstander treft. Vanaf ronde 2 is de paring weer geheel 'normaal'.
De drie grootmeesters deden wat van ze verwacht werd. Ron Heusdens had weinig moeite met zijn stapmaatje (in elk geval in Thailand) Harold Jagram, die al snel een onpareerbare dreiging over het hoofd zag en kansloos verloor.

Bas Baksoellah speelde eigenlijk een heel goede partij tegen Jean-Marc Ndjofang en kreeg zelfs de beste kansen (zie Games). De Afrikaan plaatste echter een prachtige lokzet, gebaseerd op een verrassende plakker, waar Bas met open ogen invloog.

Hendrik Veenstra speelde een uitstekende partij tegen wereldkampioen Alexander Schwarzman, maar had toch minder remisekansen dan menigeen dacht. Schwarzman zadelde zichzelf opzettelijk met een achtergebleven schijf op en plaatste vervolgens een vrijwel winnende Ghestemdoorstoot. Een grootmeesteroverwinning.

Toernooidirecteur Andrew Tjon A Ong boekte een mooie, technische winst tegen Ramon Sakidin waar niets op af te dingen viel.
Een van de Indiase jongedames leek voor een stunt te zorgen door tegen de voorzitter van ODB Haeghe Nerin Bessiswar een combinatie te nemen die zo'n drie schijven winst zou opleveren. Ze begon goed te offeren maar raakte toen de kluts kwijt. Toch kreeg ze als aanmoediging de rondeprijs.


 

 


Jean-Marc Ndjofang: lokzet.

 

 

Dagverslag 25 mei 2008

2e ronde
De drie grootmeesters blijven winnen. Ron Heusdens versloeg door een eenvoudig openingszetje Gerard Peroti. Jean-Marc Ndjofang bracht een bekend type schijfoffer tegen Jerrie den Os die weinig plezier had van zijn vergiftigde plusschijf. De DVSB-er kwam nog wel op dam, maar had geen kans in het eindspel.
Alexander Schwarzman speelde een wat oudere versie van de 'Keller' met wit. Zijn tegenstander Edgar Haagh zette niet adequaat voort en zette zichzelf vast. Een eenvoudig slagzetje maakte snel een eind aan het leed. Na de partij gaven zowel Schwarzman als Flits aan dat de Tilburger het veel beter had kunnen doen, met minimaal gelijkwaardig of zelfs beter spel. Zie Games voor een korte analyse.

Leopold Sekongo vloog in een eenvoudig zetje en stond volkomen verloren. Op een gegeven ogenblik stond zijn tegenstander Gerben de Wit volgens Flits zelfs op +4, wat analytisch neerkomt op 4 schijven winst. Helaas liet hij zich alsnog beschwindelen door de slimme Afrikaan die zowaar nog het volle pond opstreek.
Morgen staat Schwarzman-Heusdens op het programma.

 

  Alexander Schwarzman: Kellervariant met wit.

 


Dagverslag 26 mei 2008

3e ronde
Schwarzman en Heusdens (de Russisch annex wereldkampioen tegen de Nederlands kampioen) maakten er een fraaie pot van. Eigenlijk ging het naar verwachting: Schwarzman probeerde iets op het bord te zetten en Heusdens wilde geen strategisch ongelijk bekennen (wat hij soms wel heeft). Het werd een onorthodoxe hekstellingpartij. Heusdens moest noodgedwongen vereenvoudigen, maar had toch geen gelijkspel. Schwarzman leek te gaan winnen, maar de stand klopte niet. Omdat hij zelf moest zetten, moest hij 'loslaten'. De Schiedammer glipte naar remise. Na de partij kwam Flits met een verrassing: Schwarzman had een dam kunnen nemen. Beide matadoren hadden deze verrassende mogelijkheid overzien. Het is niet zeker of de dam wint, maar het was kansrijker dan wat er in partij gebeurde. Schwarzman baalde omdat hij vond dat hij als wereldkampioen een dergelijke wending had moeten onderkennen.
Jean-Marc Ndjofang nam in het late middenspel het heft in handen en won gedecideerd van Daan van Os. Een bekend maar altijd verrassend offer besliste op slag de partij.
Michiel Kroesbergen had geen compassie met de meespelende toernooidirecteur Andrew Tjon A Ong en ging maar door en door en door, net zoals Russen dat plegen te doen. Een 'vervelend' dammeneindspel bleek uiteindelijk winnend te zijn.
Bas Baksoellah bekroonde een goede partij door Andy Damen met een verrassende combinatie te verslaan. Misschien is de dagprijs wel voor hem...

 

Ron Heusdens: nipte remise tegen Schwarzman.

 

 


Dagverslag 27 mei 2008

Het duel tussen de twee koplopers Jean-Marc Ndjofang en Michiel Kroesbergen eindigde in een overwinning voor de Kameroener, die nu als enige zonder puntverlies is.
De manier waarop de ongeslagen NK-finalist van 2007 Kroesbergen onder druk werd gezet, was indrukwekkend. In de tijdnoodfase slaagde hij er niet in de uiterst lastige stand de remisehaven binnen te loodsen.
Rik Keurentjes bleef gemakkelijk overeind tegen Ron Heusdens en ook Gabriel Heerema hield, zij het met wat meer moeite, een punt over aan zijn partij tegen wereldkampioen Schwarzman.
Leopold Sekongo nam teveel risico's tegen Hendrik Veenstra en had dit, voor de tweede keer al in dit toernooi, met een nederlaag moeten bekopen. Veenstra zette evenwel niet op zijn sterkst voort en liet zijn toch niet geringe tegenstander glippen met een punt.

Leopold Sekongo: had opnieuw kunnen verliezen.


In de middagronde mocht koploper Jean-Marc Ndjofang aantreden tegen Evert van de Pol. Een makkie? Niet op voorhand, want in de vorige editie van Thailand Open pakte de Luntenaar een vermetel punt tegen tienvoudig ex-wereldkampioen Alexej Tsjizjov.
Maar de dammer uit Kameroen is iemand met heel veel gochme. Hij weet precies wat hij tegen wie moet spelen. Evert van de Pol speelde de opening al niet zo handig en kwam er in de rest van de partij eigenlijk niet meer aan te pas.
Alexander Schwarzman moest absoluut winnen om nog een beetje aansluiting te kunnen houden op de koploper, maar net als in de ochtendronde lukte het niet. Tegenstander Andrew Tjon A Ong kwam in een dunne stand nog behoorlijk onder druk, maar wist precies de weg naar remise te vinden.
Ron Heusdens bereikte niets tegen Martijn de Jong die een volkomen gelijkwaardige remise haalde. Voor derest geen verrassingen in deze ronde, behalve dat Miss Ishani Singal door een combinatie had kunnen winnen van Ton van der Ploeg.


 


 

Jean-Marc Ndjofang heeft Thailand Open 2008 al bijna in zijn broekzak!

 

 

 

Dagverslag 28 mei 2008

Vandaag is het een vrije dag. Sommigen gaan op excursie naar een bounty-eiland, anderen ondernemen individueel iets of rusten lekker uit van een ongetwijfeld heftig bezoek aan nachtelijk Pattaya.
De belangrijkste partij van het toernooi lijkt die tussen Jean-Marc Ndjofang en Michiel Kroesbergen uit de vierde ronde te zijn geweest. Ndjofang won dit duel en nam daarmee een belangrijke voorsprong op de rest van het deelnemersveld.
Ndjofang zwemt inmiddels niet meer in de branding met allerlei gevaarlijke haaien als Schwarzman en Heusdens, nee, hij bevindt zich in de diepzee met voorlopig alleen nog maar ongevaarlijke en bovendien smakelijke vissen als Evert van de Pol en Hendrik Veenstra. In de vijfde ronde stond Van de Pol reeds bij El Animal op het menu, morgen zal Veenstra er wellicht aan moeten geloven.
Zo werkt het Zwiters systeem. Sta je alleen bovenaan, dan word je gepaard aan in het klassement omhooggevallen spelers. En omdat je dan doorgaans blijft winnen, blijf je ongedeeld bovenaan staan en krijg je weer de laagste in weerstand van de lagere puntengroep. En dat is niet altijd de sterkste speler. Dit fenomeen gaat vaak 2-3 rondes of langer door en kan een toernooi zelfs beslissen, zonder dat de concurrenten er iets aan kunnen doen.
Helemaal bevredigend is dat dus niet en er wordt gedacht aan alternatieven. Paring op tegenstandersrating is een mogelijkheid, al heeft dat weer het bezwaar dat een toernooi al met een historie begint en niet alle deelnemers gelijk zijn. Op het FMJD-forum kwam Jan Pieter Drost met het idee om wel met weerstandspunten te werken, maar af te zien van het automatisch paren van de koploper aan de laagste in weerstandspunten van de achtervolgende groep. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

 

This year the tournament has also a youth classement with cups and diplomas. Miss Jasleen Kaur from India has a good chance to win this classement, because in the first half of the tournament she has showed good games. In the first round she could win from Nerin Bisseswar, a strong player from Surinam, South America.


White: Jasleen Kaur - Black Nerin Bisseswar

1. 34-29, 17-21; 2. 31-26, 11-17; 3. 32-28, 7-11; 4. 37-32, 1-7; 5. 41-37, 20-24; 6. 29x20, 15x24; 7. 46-41, 18-22; 8. 40-34, 21-27; 9. 32x21,  16x27; 10. 37-32, 11-16; 11. 32x21, 16x27; 12. 34-30!, 13-18; 13. 30-25, 9-13; 14. 45-40, 7-11; 15. 40-34!,...
In this so-called Roozenburg position the position for white is better. The next black move can we consider as a positional capitulation. 15..., 24-30; 16. 35x24, 19x30; 17. 34-29!, 30-35; 18. 29-24 (perhaps not bad, but a bit risky), 10-15; 19. 39-34, 4-10??; and now the Indian lady missed the nice combination 24-20! (15x24) 28-23 (18x40) 33-28 (22x33) 38x16 and white has two pieces more.

  Miss Jasleen Kaur (India) could take a nice combination.

 


Dagverslag 29 mei 2008

De dag die zo rustig begon eindigde in een rellerige sfeer.
Koploper Jean-Marc Ndjofang leek in zijn bekende stijl zijn tegenstander Hendrik Veenstra rustig weg te schuiven, zeker toen hij met zwart een zeer verre voorpost op 39 wist te plaatsen. Maar na een duidelijke fout kon zijn tegenstander een onpareerbare damcombinatie in het spel brengen. De dam die op het bord kwam was gunstig voor Veenstra, maar hij wikkelde snel af naar een veilige remise. Als hij voor de winst was gegaan, had de Afrikaan nog moeten 'kruipen'.
Martijn de Jong had lang redelijk spel tegen Schwarzman, maar kwam in het late middenspel toch steeds minder te staan. Tot tweemaal toe miste de wereldkampioen de winst waarna De Jong tot een een-om-drie dammeneindspel wist te komen. Remise?  Niet voor Schwarzman, die in wederzijdse tijdnood bleef doorspelen. Niet iedereen vindt het sportief wat sommige Russen doen, maar vaak is het wel effectief: met zelf nog 13 seconden op de klok (tegenover Martijn de Jong twee minuten) wist hij zijn tegenstander alsnog af te troeven. Tot afgrijzen van... Jean-Marc Ndjofang die zijn koppositie in gevaar zag komen. Vloekend en tierend ("And this is a world champion!) liep de Kameroener door de speelzaal en was pas na een kwartier tot bedaren te brengen.
Tevens ontstond er na afloop van het duel een heftige discussie over het al dan niet opschorten van de notatieplicht in tijdnood. Het laatste woord is hier vermoedelijk nog niet over gezegd.
Opvallend is de overwinning van Leopold Sekongo op Andrew Tjon A Ong. De dammer uit Ivoorkust deed geheel in zijn stijl een 'kromme' zet waar de toernooiorganisator winnend van had moeten profiteren. Nadat de laatste nog enkele malen een opgelegde remise had gemist, door middel van offers, was het opeens helemaal mis en kon Sekongo de vruchten plukken van zijn vreemde, maar verrassende positionele spel.
Michiel Kroesbergen deed goede zaken door Gabriel Heerema te kloppen. Dat zag er halverwege de partij helemaal niet naar uit, maar het klassiekje dat op het bord kwam, liep voor de Fries opeens helemaal vast.
 

Miss Jasleen Kaur from India won her game today and she is now the leader in the youth classement.
 

  Een kijkje in de speelzaal.
 

 


Dagverslag 30 mei 2008

Geen grote verrassingen in de uitslagen. Alexander Schwarzman won zoals verwacht vrij gemakkelijk van Daan van Os, terwijl het titanenduel tussen Jean-Marc Ndjofang en Ron Heusdens in remise eindigde. Maar dat was zeker geen grootmeesterremise. Het duel werd door beide combattanten weldadig opgezet en al snel na de opening had de Afrikaan met wit zowel de velden 22 als 24 bezet, iets wat men zelden ziet in een partij. Ndjofang besloot te retireren waarna de stand weer iets overzichtelijker werd, maar computerprogramma Flits gaf aan dat hij de stelling beter had kunnen compliceren. Echter volgens Nederlands kampioen Ron Heusdens begrijpt Flits er in de regel helemaal niets van.
Uiteindelijk lieten de spelers een afwikkeling toe die beiden op dam bracht. Die dam ging er vervolgens weer snel af. De resterende positie werd snel remise.
Rik Keurentjes en Ivo de Jong deden goede zaken door hun partij te winnen waardoor ze inmiddels vlak achter de koplopers staan, samen met Michiel Kroesbergen en Ivo de Jong.
Morgen staat het duel tussen Alexander Schwarzman en Jean-Marc Ndjofang op het programma. Het zal zeker geen grootmeesterremise worden. In de eerste plaats zijn de heren bepaald geen vrienden van elkaar. In de tweede plaats zal wereldkampioen Schwarzman moeten winnen om de kansen om het toernooi op zijn naam te schrijven in eigen hand te houden.
Een verrassende uitslag was er toch. De Indiase deelneemster Miss Suhani Goyal won van de Nederlander Johan Lensink door een damcombinatie.
Miss Suhani Goyal from India won her game against Johan Lensink from Holland by a combination.
 

  Miss Suhani Goyal defeated a Dutch player.

 

 


Dagverslag 31 mei 2008

Thailand Open 2008 is een ronde voor het einde al beslist. In een zinderende partij wist Jean-Marc Ndjofang zijn grote rivaal Alexander Schwarzman af te troeven. In een van beide kanten zwaar opgezette partij nam Ndjofang, die volgens computerprogramma Flits iets beter stond, tot ieders verbazing een peperdure damzet. Op het eerste gezicht zag het er gevaarlijk voor hem uit en Flits gaf ook licht voordeel voor Schwarzman aan. Maar na een aantal zetten bleek dat de Afrikaan zijn kostbare kleinood veilig achter zijn eigen schijven kon posteren. De wereldkampioen zag zich geconfronteerd met allerlei hele en halve dreigingen en kwam (daardoor) bovendien in tijdnood. Hij leek nog met een oplossing te komen door Ndjofang voor een fraai ogende zetdwang te plaatsen, maar de laatste had het beter gezien en maakte met een kleine rondslag de partij uit.
Misschien is het wel de beste partij van Ndjofang ooit; winnen van een wereldkampioen is natuurlijk niet niks. Het duel zal sowieso ongetwijfeld de boeken in gaan als een van de belangrijkste van 2008.
Opmerking verdient nog dat Schwarzman en Ndjofang elkaar voor de partij niet begroetten, het zijn immers geen vrienden, maar na het duel werden er toch handen geschud en werd de kritieke stand door beide matadors nog even doorgenomen.
Achtervolgers als Michiel Kroesbergen, Ron Heusdens en Leopold Sekongo speelden allen remise, zodat Ndjofang nu drie punten los staat en niet meer achterhaald kan worden.
Een belangrijk duel is er morgen tussen Michiel Kroesbergen en Ron Heusdens om de derde c.q. vierde plaats. Afhankelijk van het resultaat van het duel Schwarzman-Sekongo ligt voor een van de genoemde heren eventueel zelfs nog een tweede plaats in het verschiet.
Ton van der Ploeg genoot zo van de tijdnood van zijn opponent Bas Baksoellah dat hij in alle rust een shaggie draaide en deze in zijn mond stopte. Hij stak 'm echter niet aan. Toch reden genoeg voor arbiter Davelaar -zelf overigens een straffe roker- om de sigaret uit zijn mond te trekken. Dit tot groot ongenoegen van Ton van der Ploeg die zich niet meer op de partij kon concentreren en kansloos verloor.

Ton van der Ploeg stak een sigaret op.
 

 

Dagverslag 1 juni 2008

Het zit erop. Jean-Marc Ndjofang bewees nog eens zijn suprematie door de tot dan toe ongeslagen Ivo de Jong gedecideerd, voor de afwisseling in een Ton Sijbrands-stijl, te kloppen. Een score van 16 punten uit 9 partijen is natuurlijk fabuleus. En passant nog even van de wereldkampioen winnen...
In een explosieve partij wist Michiel Kroesbergen zijn tegenstander Ron Heusdens fraai te verslaan. Een lokzet werd de Nederlands kampioen fataal. De laatste kwam zelfs op twee dammen, maar die gingen er vervolgens door middel van een watervalletje weer af. Het resultaat was een winnende doorbraak voor Kroesbergen. Hij werd daarmee tweede in het eindklassement.
Bij de prijsuitreiking kreeg iedere deelnemer een geplastificeerd diploma. De Indiase meisjes vroegen er speciaal om, waarna Eric van Dusseldorp besloot om er voor iedereen eentje te maken.
Toernooiwinnaar Jean-Marc Ndjofang bedankte de organisatie en zegde toe volgend jaar in principe weer te komen.

 

 

 

 

Jean-Marc Ndjofang komt volgend jaar weer.

 


 

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx